Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

niedziela, 18 marca 2018

Pierogi z serem

Pierogi z serem

Składniki:
-ok 3 szkl. mąki pszennej + 1 do podsypywania
-pol szkl. wody
-1 jajko
-duża łyżka masła/margaryny.
-troszke soli
-trochę oleju
 Ser:
-na 3/4 kg twarogu
-2 zółtka
-cukier waniliowy
-3/4 szkl cukru.

Twaróg zmieszać z żółtkami i cukrami po czym delikatnie  na wolnych obrotach zmielić mikserem. Ma wyjść z tego jednolita masa ale z wyczuwalnymi grudkami.

Ciasto zagnieść  z podanych składników. Podzielić na pół żeby było wygodniej wałkować drugie pół schować pod miskę żeby nie wyschło. Z rozwałkowanego ciasta wykroić koła jak komu wygodniej. Ja używam kufla od piwa bo ma on idealny obwód do mojej maszynki. Z podanych składników powinno wyjść ok 50 pierogów.

Do gotującej się wody wlewamy trochę oleju i gotujemy pierogi. Ważne żeby po ok 3-4 min je wyjąć i położyć osobno żeby podczas studzenia nie skleiły się ze sobą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz